• Welkom
  • Nieuws
  • Waterbeheer
  • Contact
  • Welkom
  • Nieuws
  • Waterbeheer
  • Contact
Westkustpolder
  • Welkom
  • Nieuws
  • Waterbeheer
  • Contact

Droogte 2020

Via deze pagina houden wij jullie op de hoogte van de maatregelen die in de Westkustpolder gevolgd moeten worden.
​Ook op de website van de Provincie vindt u een overzicht van de beperkende maatregelen bij de droogtesituatie en het bijhorende politiereglement(en) opgelegd door de Gouverneur.
Op de website van de Vlaamse overheid, Waterinfo.be, kan je de metingen en voorspellingen raadplegen over overstromingen en droogte. Op basis van deze gegevens kunnen maatregelen worden getroffen.
(niet langer actueel)

​Update maatregelen 19/06/2020

De regenval van de voorbije dagen heeft het peil merkelijk doen stijgen. De geleidbaarheid in de kanalen is gedaald, behalve aan de IJzer nabij Nieuwpoort.
Er werd een overlegmoment georganiseerd met de operationele waterloopbeheerders die afhangen van de IJzer (VMM, de Vlaamse waterweg, de provincie, de Zuidijzerpolder en de Westkustpolder) en een overlegmoment met het bestuur van de Westkustpolder.
Momenteel worden beperkt vergunningen verleend om te beregenen uit de onbevaarbare waterlopen in het gebied van de Westkustpolder.
 
Houd rekening met volgende voorwaarden:
  • Per waterloop of per stroomgebied worden slechts een beperkt aantal vergunningen toegekend.
Vraag je beregening tijdig aan met de exacte gegevens en data waarop wordt gecapteerd, altijd met het aanvraagformulier op onze website.
Op die manier kan iedereen optimaal genieten van de waterbuffers.
  • De aanvragen moeten 24u vooraf worden doorgegeven.
  • Houd er wel rekening mee dat aanvragen tijdens het weekend slechts op maandag zullen worden behandeld.
  • Als je de beregening te laat aanvraagt, zal deze worden geweigerd en moet de beregening later worden uitgevoerd.
Beregen onder geen beding als je niet in het bezit bent van een vergunning.
  • Spring omzichtig om met de infrastructuur van de polder.
              -Het spreekt voor zich dat deze enkel mag worden bediend door het polderpersoneel.
              -Stel je beregeningspomp af op de toevoer van de beek.
  • De captaties moet op eigen initiatief worden stopgezet als het water onder het streefpeil duikt (zomerpeil).
  • Er mag enkel worden beregend tussen 20:00 en 8:00. Dit geeft de polder de mogelijkheid om de waterpeilen te garanderen.
  • Vergewis je voor de beregening van de kwaliteit van het water.
Verzilt water kan gewasschade veroorzaken wanneer het wordt aangewend voor beregening. Een overzicht van de geleidbaarheidsmetingen kan je vinden op onze website.
 
Meer dan ooit is het belangrijk dat je tijdig een vergunning voor watercaptatie aanvraagt.
Dit gebeurt via het contactformulier waterneming.
Besef dat de bijhorende administratie voor het personeel een uitdaging is, die vol moed wordt aangevat.
 
We rekenen op ieders samenwerking!

​Update maatregelen 11/06/2020

Vanaf vandaag mag opnieuw worden beregend in de waterlopen die worden bevloeid vanuit de Bergenvaart uit Frankrijk en vanuit het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke.
Concreet worden op opnieuw captatievergunningen verleend om te beregenen uit de onbevaarbare waterlopen in de gebieden die groen zijn aangeduid op onderstaande kaart.
Foto
Houd verder ook rekening met volgende punten:
  • Per gebied worden slechts een beperkt aantal vergunningen toegekend. Vraag je beregening tijdig aan, voor de exacte data waarop wordt beregend. Op die manier kan iedereen optimaal genieten van de waterbuffer. Als je de beregening te laat aanvraagt, zal deze worden geweigerd en moet de beregening later worden uitgevoerd. Beregen onder geen beding als je niet in het bezit bent van een captatievergunning.
  • Spring omzichtig om met de infrastructuur van de polder. Het spreekt voor zich dat de infrastructuur van de polder enkel mag worden bediend door het polderpersoneel. Stel je beregeningspomp af op de toevoer van de beek en stop de beregening als het water onder het streefpeil duikt. Dit streefpeil zal worden opgegeven in je captatievergunning.
  • Er mag enkel nog worden beregend tussen 20:00 en 8:00. Dit geeft de polder de mogelijkheid om de waterpeilen beter te garanderen.
  • Vergewis je voor de beregening van de kwaliteit van het water. Verzilt water kan gewasschade veroorzaken. Een overzicht vind je hier
Voorlopig blijft het onmogelijk om de polder te bevloeien via de Ijzer wegens de slechte waterkwaliteit. Het polderbestuur laat in het gearceerde deel van de kaart geen captatie toe omdat het peil dit nog steeds niet toe laat.
Via dit kanaal wordt je verder op de hoogte gehouden van eventuele veranderingen.

​Update maatregelen 03/06/2020

Omwille van een stijging van het waterpeil van de IJzer en de verhoogde kans op neerslag komende dagen heeft de Gouverneur beslist om het captatieverbod te versoepelen: 

"In het poldergebied is de lokale waterpeilsituatie telkens verschillend. Er zijn locaties met nog steeds een te laag waterpeil om captatie toe te laten en met een toenemende verziltingsrisico. Enkel drinkwater voor het vee op de weide is er nog mogelijk en dat mag niet in het gedrang komen.
Wie water wil oppompen in het poldergebied kan dit niet zomaar. Er is een verplichte vergunning noodzakelijk, afgeleverd door het polderbestuur. De polderbesturen bepalen zelf waar en onder welke voorwaarden er water kan worden gecapteerd uit de waterlopen in hun beheer. Ook houden ze strikt toezicht op de naleving. Voor het IJzerbekken met een captatieverbod voor alle onbevaarbare waterlopen, is dit een versoepeling van het captatieverbod."


Het polderbestuur wenst via deze boodschap mee te delen dat er desondanks voorlopig geen captatie kan worden toegestaan uit de onbevaarbare waterlopen in het werkgebied van de Westkustpolder.
 

De verklaring hiervoor is dat de watervoorraad binnen de polder beneden een kritisch peil is weggezakt.
De IJzer is verzilt van Nieuwpoort tot Diksmuide, waardoor geen water kan worden ingenomen. De polder kan voor het aanvullen van de watervoorraad enkel water innemen uit het Lokanaal. Dit kanaal staat inmiddels reeds 15 cm onder peil, waardoor het instromend debiet niet voldoet. Hierdoor is het peil in onze polder de laatste dagen zelfs verder gedaald, ondanks de captatiestop.
Het is wel zo dat deze daling veroorzaakt is door verdamping via de gewassen: hoe trager het peil daalt, hoe langer iedereen op een natuurlijke manier kan meeprofiteren van de watervoorraad. Als het water sneller daalt door beregening, zal dit natuurlijk fenomeen wegvallen.
Bijkomend zal door een dalend waterpeil verzilting sneller optreden. Op vele plaatsen in de polder zijn kritische waarden reeds overschreden, waardoor captatie ten stelligste wordt afgeraden.
Tot slot wilt het polderbestuur de waterbevoorrading voor drinkwater voor vee zo lang mogelijk faciliteren.
 
De komende dagen zal het polderbestuur op basis van het weerbeeld een afweging maken in welke mate terug captatievergunningen zullen worden verleend. Hiervoor zal een zorgvuldig en eerlijk afwegingskader worden opgesteld. Tot nader order zullen de binnenkomende aanvragen niet worden behandeld. Er wordt ook geen wachtlijst aangelegd op basis van deze aanvragen.
 
Het polderbestuur stelt verder dat er, ook wat handhaving betreft, momenteel geen wijzigingen zullen worden genoteerd. Het personeel is gemachtigd om vaststellingen te doen van illegale watercaptatie en zal sanctionerend optreden wanneer inbreuken worden vastgesteld.

Er kunnen momenteel geen aanvragen tot captatievergunning worden ingediend.

​​Update maatregelen 25/05/2020

Tijdens het droogteoverleg van 21/05/2020 heeft de Gouverneur beslist om een uitbreiding van het oppompverbod in te voeren als de IJzer aan Fintele onder het peil van 2,90 meter komt.

Vandaag vertoont de IJzer hier een peil van 2,88 meter.
Vanuit het provinciaal droogteoverleg werd een politiebesluit opgemaakt met captatieverbod voor alle onbevaarbare waterlopen in het IJzerbekken (met ingang van 25 mei).

Het is uitzonderlijk dat we zo vroeg op het jaar al te maken krijgen met een oppompverbod. In de komende dagen zit er geen regen aan te komen en de verzilting is op sommige locaties reeds problematisch. Het aanhouden van het waterpeil is van groot belang om de verzilting onder controle te houden en drinkwater voor vee te kunnen blijven voorzien.
Daarom is het belangrijk dat we geen water meer nemen uit de onbevaarbare waterlopen.


Het polderbestuur rekent op ieder zijn verantwoordelijkheidsgevoel om het oppompverbod op te volgen.​
Foto

​​Besluit na droogteoverleg 21/05/2020

​​U hoorde vast al dat de droogte in onze regio opnieuw hard toeslaat. De grondwaterspiegel en de debieten op de waterlopen zijn veel te laag voor de tijd van het jaar.
De gouverneur besliste op 20/5 tijdens het droogte-overleg geen captatieverbod in te stellen binnen de Westkustpolder maar drukte iedereen op het hart spaarzaam met water om te springen.
 

Het polderbestuur besliste begin april reeds water te bergen door hoge peilen in te stellen. Reeds heel vroeg kwamen er aanvragen binnen om water te capteren. Nog steeds ondervinden sommige gewassen moeite bij het kiemen.
Wanneer polder onder zomerpeil komt zal het bestuur gedwongen zijn de captatie aan banden te leggen. Zo niet zullen wij als waterbeheerder geconfronteerd worden met tekorten tijdens het zomerseizoen en zal verzilting het water in de waterlopen contamineren.
 
Voorlopig is het echter nog niet zo ver. We zitten nog steeds boven het zomerpeil en kunnen nog water inlaten uit de kanalen. De Westkustpolder wil het beregenen zo lang als mogelijk toelaten. Om dit mogelijk te maken worden een aantal maatregelen getroffen:
  • Per gebied worden slechts een beperkt aantal vergunningen toegekend. Vraag je beregening tijdig aan, voor de exacte data waarop wordt beregend. Op die manier kan iedereen optimaal genieten van de waterbuffer. Als je de beregening te laat aanvraagt, zal deze worden geweigerd en moet de beregening later worden uitgevoerd. Beregen onder geen beding als je niet in het bezit bent van een captatievergunning.
  • Spring omzichtig om met de infrastructuur van de polder. Het spreekt voor zich dat de infrastructuur van de polder enkel mag worden bediend door het polderpersoneel. Stel je beregeningspomp af op de toevoer van de beek en stop de beregening als het water onder het streefpeil duikt. Vraag indien nodig na bij de dijkwachter op welke plaats de peilen kunnen worden gecontroleerd.
  • Het beregenen van grasland wordt niet langer vergund. Momenteel wordt voorrang verleend aan gewassen die moeilijk kiemen.
  • Er mag enkel nog worden beregend tussen 20:00 en 8:00. Dit geeft de polder de mogelijkheid om de waterpeilen beter te garanderen.
 
Meer dan ooit is het belangrijk dat je tijdig je vergunning voor watercaptatie aanvraagt. Dit gebeurt nog steeds op deze site via het contactformulier waterneming. Besef dat de bijhorende administratie voor het personeel een uitdaging is, die vol moed wordt aangevat. Wanneer echter misbruik wordt vastgesteld, door de gemaakte afspraken te verbreken, zal onmiddellijk een totale stop worden ingesteld.
 
We rekenen op ieders samenwerking en houden jullie via dit kanaal op de hoogte van verdere maatregelen.
Over deze website | Persoonsgegevens | Voorwaarden voor het hergebruik

​Westkustpolder ● openbaar bestuur ● Dorp 29, 8690 Alveringem ● tel. 058 31 46 53 ● info@westkustpolder.be ● www.westkustpolder.com