In de ecologisch waardevolle wateren mag u niet vissen tijdens de nacht en in de paaitijd. In de overige viswateren is het vissen in principe het hele jaar door toegelaten. Opgelet: in sommige wateren zijn beperkingen wat betreft toegankelijkheid van toepassing. Respecteer altijd de lokale toegangsregels.
Voor elk hengelwater kunt u informatie raadplegen over lokale toegangsregels, nachtvisserij en het vissen in de periode van 16 april tot en met 31 mei. Vul de postcode of de gemeente in, klik op het hengelwater en de informatie verschijnt.
Op 19 maart 2022 ontving de Westkustpolder Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Het polderbestuur nodigde de minister uit om haar te laten kennis maken met de werking van een kustpolder. Hierbij kwam specifiek het uniek karakter van de waterbeheersing in de polder aan bod en werden een aantal uitdagingen benoemd.
Vanaf vandaag kan de onderhoudskaart 2022 geraadpleegd worden via de website onder voorbehoud van de goedkeuring door de algemene vergadering.
Heeft u vragen over het onderhoudsplan, stel deze gerust via de het voorziene formulier.
17/02/2022 - De Watergroep voert testen uit tussen Lo-Reninge en Diskmuide
Tussen 21 februari en 15 maart zal De Watergroep testen uitvoeren op waterlopen tussen Lo-Reninge en Diksmuide. De Watergroep produceert water uit oppervlaktewaterlopen in het waterproductiecentrum De Blankaart. De put van Nieuwkapelle is één van de waterwingebieden van De Watergroep. Via een hevel in Lo-Reninge pompt men water uit de IJzer in het waterlopenstelsel van de polder. Vervolgens moet het water stromen tot in de Beverdijkvaart om het vervolgens in de put van Nieuwkapelle te kunnen pompen. De laatste jaren bleek echter dat het transport van water vanuit de IJzer naar de put van Nieuwkapelle niet altijd efficiënt verloopt. Daarom zal De Watergroep een tracerstudie uitvoeren. Op die manier hopen ze de aanvoer te optimaliseren.
In het kader van de studie zal men enkele sensoren in de waterlopen plaatsen. Tegelijkertijd zullen ze aan het hevelpunt tracerinjecties uitvoeren met fluoresceïne, een biologisch afbreekbare tracerstof. Het product is onschadelijk, maar kan een tijdelijke groene verkleuring geven van het water op bepaalde plaatsen.
De Watergroep werkt voor het onderzoek samen met Traqua S.A en de Westkustpolder.
22 maart is het Wereldwaterdag en dat laten we niet zomaar voorbij drijven!
Water is misschien wel onze waardevolste grondstof. Over gans Vlaanderen werken we er dagelijks aan: van natuurprojecten tot waterrecreatie, van drinkwaterproductie tot afvalwaterzuivering, van droogtemaatregelen tot overstromingsbescherming. Tijdens de Vlaamse Waterdagen zijn er tal van wateractiviteiten op of rond Wereldwaterdag.
Ook de Westkustpolder wenst jong en oud te laten beleven hoe mooi en belangrijk water is! Naar aanleiding van de Vlaamse Waterdagen zal de Sint-Karelsmolen zal worden opengesteld op volgende data: 19 maart (14u - 16u) 24 maart (10u - 12u en 14u - 16u)
De molenaar zal zorgen dat de molen draait en in het pompgebouw ‘de baudouin’ word je ondergedompeld in de waterhuishouding van de polders, de moerduivels, de overstromingen, de restauratie van de molen en nog veel meer.
Van 19 februari tot 6 maart organiseert Veurne een romantisch parcours doorheen de pittoreske dorpen van Veurne. De Sint-Karelsmolen zal voor de gelegenheid elke dag van 14u tot 17u worden opengesteld.
08/02/2022 - Live verziltingsresultaten op Waterinfo.be
Verziltingsresultaten voor de waterlopen in West-Vlaanderen kan je voortaan 24/24 live volgen op Waterinfo.be. De resultaten zijn afkomstig van 80 sensoren van de Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterbouwkundig Laboratorium en het onderzoeksproject Internet of Water. De zoutwaarden worden elk uur automatisch geactualiseerd op de website en ook aangeboden als open data.
Wie water wil onttrekken uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht, moet dit online melden aan de waterloopbeheerder via het e-loket.
Via het e-loket registreer je wateronttrekking voor alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. Dus zowel voor waterlopen en publieke grachten beheerd door de gemeentes, als de polders en wateringen, de provincies en de VMM. Na selectie van de waterloop wordt de melding automatisch bezorgd aan de bevoegde waterbeheerder.
Meer info betreffende de wetgeving en de te volgen procedure voor het in orde brengen van deze melding kan je vinden op onze website bij Wetten en regels.
De projectoproep voor Water-Land-Schap 2.0 kon op veel belangstelling rekenen. Uit de 45 ingediende voorstellen selecteerde de minister, Zuhal Demir, 16 gebiedsgerichte projecten. Plaatselijke gebiedscoalities gaan gedurende 5 jaar aan de slag met ondersteuning van de Blue Deal middelen. Daarnaast selecteerde de minister ook 8 innovatieve kortlopende projecten.
Helaas werd het project van de Westkustpolder niet geselecteerd. We bekijken de opties om alsnog onderdelen van het projectvoorstel te realiseren.
Via volgende link, meer info over de geselecteerde projecten:
Inagro en ILVO zijn op zoek naar een perceel waar het zout grondwater maar een paar meter diep zit en waar we kunnen testen of het gebruik van peilgestuurde drainage kan helpen om water te bufferen en verzilting tegen te gaan door zoet water langer vast te houden in de bodem. Zij dekken kosten van installatie en opvolging van effecten van de peilsturing.
Onze polders hebben van nature zout water in de bodem. Door het insijpelen van regenwater zijn er ook zoetwaterlenzen ontstaan, maar die zijn niet overal even groot. Ligt je perceel op een zone met ondiep zout water of merk je zelf je dat verzilting van je bodem soms kritisch wordt en zie je het wel zitten om slimmer om te gaan met drainage?
Op 17 oktober 2021 organiseren de molenaars in West- en Oost-Vlaanderen een openmolendag. Concreet houdt dit in dat de deelnemende molens die dag open zijn voor publiek van 10u tot 18u.
Met deze dag zet men het molenaars ambacht in de kijker en kunnen de bezoekers ontdekken dat het bedienen van een molen niet zo eenvoudig lijkt. Door een bezoekje te brengen aan een maalvaardige molen krijg je een beeld waar een molenaar moet rekening houden om zijn molen te doen draaien op een veilige manier.
Ook de Sint-Karelsmolen (Veurne) neemt deel aan de openmolendag.
De Aarhus Universiteit start maandag 4 oktober 2021 met metingen aan onze kust in kader van het TOPSOIL project. Hierbij wordt het zoutgehalte van het grondwater gemeten met een quad (zie foto). Naar aanleiding van de eerdere studies rond topsoil en de presentatie die werd gegeven voor de Westkustpolder zijn er verschillende landbouwers die hun goedkeuring hebben gegeven om de metingen uit te voeren. De metingen gaan door van 4/10/2021 t.e.m. 7/10/2021.
30/09/2021 - Persmoment einde werken Speievaart
Naar aanleiding van het einde van de werken aan de Speievaart, een unieke realisatie in Vlaanderen, werd een op 30 september 2021 een persmoment georganiseerd.
De heer Peter Roose, burgemeester van Veurne, de heer Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen en de heer Bart Naeyaert, gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen namen het woord bij het nieuwe vijzelgemaal in de Duinkerkestraat te Veurne.
Voor meer info over de projecten binnen het werkingsgebied van de Westkustpolder, klik hier
15/09/2021 - Eedaflegging nieuw bestuurslid
De Algemene Vergadering van de Westkustpolder verkoos op 27 augustus 2021 een nieuw bestuurslid of gezworene: Filip Barra. Filip legde op woensdag 15 september 2021 de eed af in handen van de gouverneur.
Ben je een buur van een waterloop, wees dan niet verbaasd als je de komende maanden plots langs of in de beek werkmannen of machines ziet opduiken.
Het is de taak van de Westkustpolder om er als waterloopbeheerder voor te zorgen dat het teveel aan regenwater vlot kan doorstromen via de waterlopen.
Dit betekent dat het polderbestuur jaarlijks een onderhoudsplan opstelt met onderhoud in de winter, maaien in de zomer, slibruimingen en herstellingen waar nodig. Het gaat over volgend onderhoudsplan 2021.
Vanaf 15 augustus starten we met de jaarlijkse maaiwerken, de onderhoudswerken 2021 lopen midden december ten einde. Meer weten over wat het waterbeheer van de Westkustpolder inhoud, lees hier meer.
Heb je vragen over de onderhoudswerken of zit je met een andere watervraag? Neem dan zeker contact op.
06/07/2021 - E-loket wateronttrekking
Water nodig? Vanaf vandaag kan een wateronttrekking worden aangevraagd via het e-loket www.waterontrekking.be
Via het e-loket registreer je wateronttrekking voor alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. Dus zowel voor waterlopen en publieke grachten beheerd door de gemeentes, als de polders en wateringen, de provincies en de VMM. Na selectie van de waterloop wordt de melding automatisch bezorgd aan de bevoegde waterbeheerder.
De Westkustpolder wenst in te zetten op het watersysteem Veurne-Ambacht en dient om deze reden een projectaanvraag in voor Water-Land-Schap 2.0.
Het polderbestuur brengt een coalitie met lokale besturen, landbouworganisaties, landschapsverenigingen en partners uit het waterbeheer op de been om in te zetten op het watersysteem Veurne-ambacht. De polder wenst hiermee in te zetten op de gevolgen van wateroverlast bij natte en droge weersomstandigheden. De voorbije jaren wordt de polder vooral geconfronteerd met een droogteproblematiek, waarbij onvoldoende water beschikbaar is voor de watergebruikers en verzilting en verdroging van het watersysteem optreedt. De voorspellingen wijzen uit dat de regio in de toekomst met meer en zwaardere droogteperiodes te kampen krijgt. Op basis van een gedetailleerde grond- en oppervlaktewaterstudie zal een kosten-batenanalyse worden opgemaakt voor een aantal scenario’s. Een grotere beschikbare waterhoeveelheid in de regio wordt beoogd zonder hierbij risico op natte voeten te lopen. Hiertoe wordt ingezet op waterrobuustheid en een verbeterde en geïntegreerde peilsturing met nieuwe constructies en een optimalisatie van bestaande stuwen en grachten. Bij de aanpassingen wordt onderzocht hoe de beleving van het polderlandschap kan verbeteren en welke vooruitgang van het ecosysteem kan worden bereikt. Op die manier wenst het polderbestuur de watervoorziening in de toekomst te kunnen garanderen zonder nadelig effect voor de bedrijfsvoering van tuin en landbouw. Volg via onze website ook de projecten op binnen het werkingsgebied van de Westkustpolder.
Ieder jaar op een datum en plaats door het bestuur te bepalen, wordt een gewone algemene vergadering gehouden. (art. 11 HHR)
De algemene vergadering zal plaatsvinden op 27/08/2021. De oproepingsbrieven worden per gewone post verstuurd minstens 2 weken voor de zitting. De algemene vergadering heeft een besloten karakter, enkel stemgerechtigden krijgen toegang.
Omwille van de coronamaatregelen is voorafgaande inschrijving verplicht.
Voor meer info over de bestuurlijke organisatie van de polder, klik hier.
14/06/2021 - Onderhoudskaart 2021
Vanaf vandaag kan de onderhoudskaart 2021 geraadpleegd worden via de website onder voorbehoud van de goedkeuring door de algemene vergadering.
Heeft u vragen over het onderhoudsplan, stel deze gerust via de het voorziene formulier.
Het waterbeheer is volop in beweging. De uitdagingen zijn groot. Naast de aanpak van overstromingsschade staat het voorkomen van waterschaarste, ecologisch herstel van waterlopen en een versterkte beleving meer en meer centraal. Om dat mogelijk te maken is nieuwe wetgeving nodig. Het uitvoeringsbesluit bevat regelgeving over onder meer het aanplanten van bomen en afrastering langs waterlopen, (kano)varen, verdiepen of verleggen van grachten, … Er komen ook nieuwe verplichtingen voor de onttrekking van water uit onbevaarbare waterlopen met het oog op de voorkoming van droogte en waterschaarste. Voor permanente onttrekking moet een machtiging aangevraagd worden, voor tijdelijke onttrekkingen volstaat een melding. Die zullen gebeuren via een nieuw e-loket. (vermoedelijk actief vanaf 29/06/2021)
In de maand april organiseert de gouverneur een eerste bijeenkomst van het provinciaal droogteoverleg. De functie van het overleg is het informeren van de partners over de droogtetoestand 2020 en de aanpak in 2021. Verder zullen er gedachten uitgewisseld worden over de recente initiatieven en maatregelen om een watertekort te vermijden.
Ieder jaar op een datum en plaats door het bestuur te bepalen, wordt een gewone algemene vergadering gehouden. (art. 11 HHR)
De organisatie van de algemene vergadering wordt op aanraden van de VVPW echter uitgesteld tot een later nog te bepalen datum, dit in kader van de coronamaatregelen.
De oproepingsbrieven worden per gewone post verstuurd minstens 2 weken voor de zitting.
Voor meer info over de bestuurlijke organisatie van de polder, klik hier.
11/12/2020 - Sint-Karelsmolen winnaar bij Publica Awards
Op 11 december 2020 ontving het restauratieproject van de Sint Karelsmolen een bronzen medaille in de categorie "Heritage & Architecture" uitgereikt door de Publica Awards. Een bevestiging dat de molen een grote historische waarde heeft en een belangrijk cultureel symbool is die bewaard moet worden voor toekomstige generaties.
Voor meer info over de Sint-Karelsmolen en/of een bezoek, klik hier.
23/11/2020 - Vernieuwde website waterinfo.be
De website van de Vlaamse overheid met de stand van zaken op de Vlaamse waterlopen werd vernieuwd.
Er werd gewerkt aan een update van waterinfo.be. De aangeboden informatie is dezelfde gebleven, maar ze wordt in een eigentijdser jasje gepresenteerd.
Waterinfo.be is voortaan ook beter toegankelijk voor mobiele gebruikers.
19/10/2020 - Aanwerving ratten- en exotenbestrijder
De besturen van de Westkustpolder en de Middenkustpolder gaan elk over tot het aanwerven van een fulltime ratten- en exotenbestrijder. De inschrijvingsperiode is vestreken.
08/10/2020 - Watertalk.be informeert landbouwers over waterlopen
West-Vlaanderen wordt doorkruist door onbevaarbare waterlopen. Efficiënt waterbeheer is dan ook erg belangrijk. En regelmatig onderhoud noodzakelijk. Een goed functionerend waterlopenstelsel is immers essentieel om wateroverlast te voorkomen. Woon of werk je op een grond langs een waterloop, dan moet je ervoor zorgen dat die waterloop en zijn oevers vlot toegankelijk zijn voor de nodige onderhoudswerken.
De Provincie West-Vlaanderen ontwikkelde een online platform dat registreert langs welke waterlopen aannemers onderhoudswerken uitvoeren. Zo kan je via watertalk.be snel kijken waar en wanneer werkzaamheden gepland zijn.
Wanneer de waterloop in je buurt een beurt krijgt, vind je voortaan op watertalk.be!
21/09/2020 - Terreinbezoek Westkustpolder door Gouverneur
Het bestuur nodigde op 21 september 2020 de West-Vlaamse Gouverneur, Carl Decaluwé en gedeputeerde Bart Naeyaert uit in het nieuwe polderhuis te Alveringem. Na een gesprek over de afgelopen droogteperiodes en de toekomstplannen om de polder beter te wapenen tegen droogte werd nog een bezoek gebracht aan de gerenoveerde Sint-Karelsmolen.
In 2020 werkt de Natuurwerkgroep De Kerkuil vzw aan het voorzien van broedplaatsen voor de ijsvogels. In overleg met de Westkustpolder en de gemeenten stonden een 5-tal wanden op het programma.
28/07/2020 - Blue Deal bindt strijd aan tegen droogte
De Vlaamse regering maakt 75 miljoen euro vrij voor een zogenaamde “Blue Deal” om de droogte aan te pakken. Dat laat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten. Vlaanderen scoort van alle OESO-regio’s het slechtst op vlak van waterbeschikbaarheid. 70 concrete acties, zoals investeren in bufferbekkens en circulair watergebruik in landbouw en industrie moeten daar verandering in brengen.
Volg via onze website ook de projecten op binnen het werkingsgebied van de Westkustpolder.
Met de Koolhofput (Nieuwpoort) opent de Provincie West-Vlaanderen haar twintigste provinciedomein. Het nieuwe provinciedomein van 16ha is gelegen op de grens van Nieuwpoort en Koksijde. Het grenst aan het kanaal Nieuwpoort-Veurne en aan de provinciale Groene As ‘De Frontzate’.
Ook de Westkustpolder geeft als waterbeheerder een woordje uitleg aan de bezoekers. "Nieuwpoort is een cruciaal punt voor de afwatering van de Westhoek. Het sluizencomplex van de Ganzepoot voer het water uit heel wat bevaarbare en onbevaarbare waterlopen naar zee. In de Koolhofvaart passeert water uit een grachtenstelsel dat maar liefst 622 km lang is."
Alle informatie over het provinciedomein vind je op de website van Provincie West-Vlaanderen.